Dutch English

Historie

Agroplant, een bedrijf met familiegeschiedenis

Agroplant kent een rijke historie welke terug gaat tot 1924. In dat jaar richtte Klaas Molenaar zijn handel in groente en aardappelen én zuurkoolfabriek de ‘Blikken Trommel’ op. Zijn dochter Martha (1895) trouwde met Jan van der Lee. Samen breidden zij het handelshuis uit met export naar diverse landen binnen Europa. Tussen 1930 en 1960 was de onderneming één van de grotere exporteurs van Nederland in verse groente, met een eigen exportkantoor in Rotterdam. Dit werd later voortgezet door onder andere Disselkoen in de Lier en Van Rijn in ‘s-Gravenzande.

Jan en Martha kregen negen kinderen. Het familiebedrijf werd voorgezet door de zonen Adriaan en Jan. Toen zijn broer in 1949 een tuinbouwbedrijf startte, bleef Adriaan als enige firmant over. Vanuit Medemblik handelde hij op alle veilingen met wereldwijde export overzee in kool, uien, aardappelen, tomaten, sla en komkommers. In 1969 kwam hij onverwachts in de jonge leeftijd van slechts vijftig jaar te overlijden. Zijn zoon Jan van der Lee die op dat moment 24 jaar oud was, zette samen met zijn moeder Doortje en echtgenote Mart de zaak voort. Na een korte samenwerking met Begro ging hij in 1972 zelfstandig verder en richtte de handelsonderneming zich voornamelijk op pootaardappelen, consumptieaardappelen en uien.

Trotse vierde generatie

De afgelopen decennia hebben Jan en Mart vele stormen in de handel getrotseerd. Ook bestonden er in deze jaren diverse samenwerkingsverbanden met verscheidene partners. Toen hun drie zonen hun toekomst in de onderneming zagen, werd het familiebedrijf omgedoopt tot Agroplant Holland B.V. Sinds 2014 voeren Jan junior, Bram en Joris van der Lee de directie over het bedrijf. Samen vormen zij de trotse vierde generatie binnen de familie die actief is binnen de aardappelhandel. In ruim negentig jaar tijd is er uiteraard veel veranderd. Dit geldt echter niet voor de ouderwetse, karakteristieke normen en waarden van de familie.

Export over de hele wereld

Agroplant heeft zich het laatste decennium ontwikkeld tot een internationaal opererend bedrijf, met als belangrijkste activiteit de handel in pootaardappelen en exporteert naar meer dan vijftig landen over de hele wereld. Tevens is Agroplant actief in de handel van consumptieaardappelen. De onderneming exploiteert een eigen veredelingsprogramma waardoor de klant te allen tijde beschikt over een ras dat past bij zijn teelt. De specialisten van Agroplant reizen de hele wereld over om hun klanten te voorzien van advies op maat. Het afgelopen seizoen werd meer dan 60.000 ton pootaardappelen afgezet.

Aardappelfamilie

Actrice, Cereza, Picobello, Messi, Margarita, Metro en Dido zijn de zeven succesvolle ‘zusjes’ onder de eigen aardappelfamilie. Deze aardappelen zijn geschikt voor de verkoop in verschillende markten. Het koel- en vrieshuis van Agroplant beschikt over een eigen verpakkingsstation en verlading/opslagcapaciteit. Zo’n 200 akkerbouwers hebben een exclusief teeltcontract waarbij Agroplant met haar eigen buitendienst medewerkers meer dan 1.500 Ha pootaardappelen door heel Nederland controleert.

Oog voor een excellente aardappel, het zit in de familie!

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer weten over Agroplant Holland B.V. en onze producten, gebruik dan onderstaand contactformulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.